РОКАДА ВЪВ FERRARI

1538381429783_maurizioarrivabeneснимка GPFans.com

„Ferrari” потвърждава, че Binotto заменя Arrivabene като директор на отбора.

Голямата промяна на „Ferrari” се очакваше, след като в понеделник се появиха първоначални доклади в Италия за преструктуриране на управлението и „Scuderia” вече потвърди, че Maurizio Arrivabene е заменен от директор на Mattia Binotto, който се издига от ролята си на технически директор

„The Prancing Horse” са решили да направят тази промяна след тежка кампания 2018, която не успя да спечели нито едно от титлите, въпреки обещаващия старт на сезона, като Mercedes осигури пети пореден двукратен световен шампионат.

В изявление на   „Ferrari” се казва: “След четири години на неуморен ангажимент и отдаденост, Maurizio Arrivabene  напуска екипа”. Решението беше взето заедно с висшия мениджмънт на компанията след дълги дискусии, свързани с дългосрочните лични интереси на Maurizio  и тези на самия екип.

„ Ferrari”  би искал да благодари на Maurizio  за ценния му принос към нарастващата конкурентоспособност на екипа през последните няколко години и да му пожелае най-доброто за бъдещите му начинания.”

Имаше напрежение между Arrivabene – който беше шеф на емблематичния отбор от декември 2014 г. – и Binotto  миналия сезон, като първият беше под нарастващ натиск на фона на екипните грешки през 2018 година.Шансовете за промяна на ръководството се увеличават, когато John Elkann поема ролята на президента на „ Ferrari”  по средата на последния мандат след смъртта на Sergio Marchionne и промяната е потвърдена в понеделник, след като Binotto е натоварен с воденето на задачата на „Ferrari” да се върне към победните си дни.

Новината, съобщена за първи път от „La Gazzetta dello Sport” в понеделник, идва след като „ Ferrari”  загуби от „Mercedes” в битката за шампионата на водачите и конструкторите миналата година, въпреки началото на сезона с може би най-силния пакет в мрежата.

„Ferrari”  загуби пътя си с развитието след лятната почивка, което позволи на „Mercedes” да се измъкне в състезанието на конструкторите, а Lewis Hamilton в крайна сметка се възползва от Sebastian Vettel, за да спечели петата корона на пилотите.

И официално  Maurizio Arrivabene  вече не е начело на „Ferrari”. Говори се за излизането му от повече от година. Той дори беше свързан с преместването си в италианския футболен клуб „Juventus”. След това разговорите се засилиха към края на миналия сезон, особено когато напрежението между него и техническия директор Mattia Binotto се увеличи.

Binotto  е човекът за когото се смята, че бившият президент на „Ferrari” Sergio Marchionne, който почина през юли миналата година, е искал да поеме управлението на отбора за следващия сезон. Това напрежение заплашваше да стане токсично.”Ferrari” бяха изправени пред дилема.

Arrivabene ръководеше „Ferrari” през най-успешния им период от десетилетие, но неговият стил на ръководство бе поставен под въпрос. Затова пък Binotto е изиграл огромна роля в печалбите на „Ferrari” през последните години, както и последните им подобрения на аеродинамиката.

Промяната на лидерството на този етап е далеч от идеалното, като остават само няколко седмици, преди да започне тестването. И макар да е силно технически, не е ясно дали Binotto има търговски опит, необходим за изпълнението на тази роля. Но делото е направено.

Binotto се смята за живител на „Ferrari”. Доказал се е за повече от две десетилетия и сега има възможност да се запише в легендата на „Scuderia”, като „Ferrari” е по-близо от всякога да бъде отново шампион.

(4)